ACTIEONDERZOEK
Participatief Actieonderzoek (PAR)
f4s
Ik googelde heel veel, elk klein pijntje en elk klein krampje. Ik wilde alles weten. Daarom belde ik regelmatig met de verloskundige, zij was de enige die ik vertrouwde.
Moeder (28)
uit Amsterdam Nieuw-West
Afbeelding
afbeelding

Participatief Actieonderzoek (PAR) is samen met de mensen uit de wijk onderzoeken wat de problemen zijn en waar de oplossingen liggen.

Door ouders en hun directe sociale omgeving een actieve rol te geven in het onderzoek, krijgen we inzicht in wat er werkelijk speelt rondom de eerste 1000 dagen van kinderen. Op basis van deze inzichten ontwikkelen we samen activiteiten en testen deze in hun dagelijks leven. Zo sluit het onderzoek naadloos aan op de behoeften en belevingen van de mensen zelf en voorkomen we dat onderzoeksresultaten op de plank blijven liggen.

Ons PAR-onderzoek doorloopt de volgende drie stappen

STAP 1
Exploratie in Amsterdam Nieuw-West

We praten met ouders en hun directe sociale omgeving over de vraagstukken, behoeftes, kansen en belemmeringen die zij ervaren rondom een gezonde start van hun kinderen en brengen dit zo breed mogelijk in beeld. We maken samen met de ouders een overzicht van het beschikbare aanbod in Amsterdam Nieuw-West en vragen naar hun ervaringen.

STAP 2
Inzichten omzetten naar acties

Naar aanleiding van de gesprekken met de ouders bedenken we samen activiteiten die hen helpen om hun kinderen een gezonde start te geven. Het gaat om activiteiten die we samen en op korte termijn met beperkte middelen kunnen realiseren. We observeren en testen of de activiteiten een succes zijn en waarom. Waar nodig schaven we meteen bij, we zijn hierin heel praktijkgericht. We borgen de continuïteit door de regie van de activiteiten die blijken te werken zo snel mogelijk in de wijk zelf te beleggen.

STAP 3
Bevindingen delen

Food4Smiles deelt opgedane bevindingen met de rest van de wereld. Hierdoor kan het beleid rondom de eerste 1000 dagen worden gebaseerd op de realiteit van de mensen waar het over gaat. Dit zijn de mensen die de hoofdrol spelen in het realiseren van een gezonde start van hun kinderen. Deze bevindingen worden gedeeld via deze website, wetenschappelijke publicaties en presentaties.
 

Het participatieve actieonderzoek van Food4Smiles is eind 2021 afgerond, de bevindingen worden meegenomen in de systems science aanpak van Food4Smiles, en van daaruit werken we verder.

 

In Amsterdam Nieuw-West interviewden wij
38
ouders
21
ouders die in ‘4’ focusgroepen spraken
11
grootouders die in ‘3’ focusgroepen spraken
12
1000 dagen gezondheidsambassadeurs die in '2' focusgroepen spraken
7
professionals die in ‘ 2’ focusgroepen spraken
Heb jij ideeën die ons verder kunnen helpen?

Draag bij aan een gezonde start voor steeds meer kinderen.